Nedan visas de artiklar som hittades av vår snabbsök. Om du inte hittar det du söker tryck [ENTER] eller klicka på "Visa alla sökresultat".

GRILLGALLER FINNS I FLERA MATERIAL OCH MED OLIKA TYPER AV YTBEHANDLINGAR

Vi tycker att grillgallret är den viktigaste delen på din grill. Helt enkelt därför att grillgallret är den del på grillen som är i direkt kontakt med grillresultatet när du grillar. Det gäller för alla typer av grillar. Gasolgrillar, brikettgrillar, klotgrillar, pelargrillar, kolgrilar etcetera. Vi tycker att du skall ha följande krav på ditt grillgaller.

Grillgallret skall leda, bibehålla och transportera värmen från gasolbrännare, briketter och kol på ett bra sätt. Grillgallret skall vara slitstarkt. Det gäller både slitstyrka vid grillning och det slitage som uppstår när du rengör din grill. Ett bra grillgaller skall vara försett med en yta som skyddar och underlättar enkel rengöring.

GRILLGALLRETS YTA

Uppdaterat juni 2012. Viktigt! Se upp för grillgaller med teflonyta. Teflon smälter vid 330 grader och det finns risk för att materialet följer med maten och/eller att materialet bildar farliga gaser. 330 grader är mycket varmt men det är inte ovanligt vid grillning. Det gäller både vid grillning med briketter, kol och gasol. Observera att Grillbutiken inte säljer och har aldrig sålt grillgaller med teflonyta.

I huvudsak finns det två typer av behandlad yta av grillgaller. Förnicklade grillgaller och porslinsemaljerade grillgaller. Utöver behandlade ytor så finns gjutjärnsyta.

Förnickling ger en högglansig yta och ett bra korrosionsskydd. Förnickling utförs med olika antal skikt. När grilltillverkare specificerar ett grillgaller som förnicklat så betyder det ofta att det är 1 skikt. Utöver förnicklade grillgaller så finns det dubbelförnicklade grillgaller och Webers och Barbecooks trippelförnicklade grillgaller. Varje skikt förbättrar korrosionsskyddet och livslängden. Förnicklade grillgaller är enkla att rengöra. Förnicklade grillgaller av trådtyp är enkla att hantera till följd av den låga vikten. Maxtemperaturen i ett trådgaller är lägre i jämförelse med massiva grillgaller i stål eller gjutjärnsgaller. Den lite lägre maxtemperaturen gör att gallret kyls av när maten placeras på grillgallret. Avkylningen kan få till följd att maten fastnar.

Emaljerade eller porslinsemaljerade grillgaller är två olika namn för samma typ av yta. Emalj är ett glasliknande material som grilltillverkare smälter fast som en yta på ett material. Materialet kan vara stål som på utsidan av Weber klotgrillar eller gasolgrillar. Emaljering återfinns även som yta på Weber Flavorizers och Webers grillgaller. Porslinsemaljerade grillgaller är ofta tillverkade i gjutjärn. Grillgaller skiljer sig från Flavorizers som i alla fall vi känner till är tillverkat i porslinsemaljerat eller rostfritt stål. Det finns två stora fördelar med en emaljerad yta. Ett emaljerat grillgaller gör att maten du placerar på grillgallret inte fastnar. Släppförmågan är hög på ett emaljerat grillgaller. Utöver en hög släppförmåga så är en emaljerad yta mycket enkel att rengöra. Observera att emaljerade grillgaller kräver en del försiktighet. Slag, tapp och oförsiktig rengöring skall undvikas.

Grillgaller i gjutjärn blir riktigt varma till följd av mängden material i gallret. Grillgallret har mycket hög släppförmåga. Det gör att din mat är riktigt enkel att lyfta bort från grillen. Grillgaller med gjutjärnsyta förutsätter lite arbete av dig efter grillning. Gör rent grillgallret grundligt med en grillgallerborste och stryk på lite olja. Grillgaller i gjutjärn finns både för gasolgrillar, brikettgrillar och kolgrillar. 

MATERIALVAL I GRILLGALLRET

Materialet och mängden material i grillgallret är viktigt för värmefördelningen i gasolgrillar, brikettgrillar och kolgrillar. Under grillgallrets yta finns i de flesta fall gjutjärn eller stål. Trådgaller, rostfria stålgaller och pressade stålgaller tillverkas i stål. Porslinsemaljerade grillgaller och gjutjärnsgaller tillverkas som namnet säger i gjutjärn.

GRILLGALLERFUNKTIONER

Webers trippelförnicklade och rostfria trådgaller har utrustats med vikbara kanter. Kanterna kan enkelt vikas upp och öppnar på det sättet en väg till brikettgallret. Den uppvikta gallerfliken gör det enkelt för dig att fylla på med fler briketter. Det förenklar framförallt då grillgallret är varmt och svårt att hantera.