OLIKA TRÄDSLAG GER OLIKA SMAK VID BBQ. VARIERA OCH TESTA VILKA SMAKER DU GILLAR.
Rök skapas av olika trädslag. Det vanligast förekommande rökträdslaget är hickory. Läs mer om fem olika trädslag, trädslagets karaktär och hur vi tycker att det skall användas.
HICKORYTRÄ
Hickory ger en allround rökig smak och karaktär. Röksmaken är påtaglig och hickoryträflisor ger din mat en baconaktig smak. Hickory används med fördel till fläskkött, kyckling, nötkött, vilt och ost. Hickory är egentligen ett samlingsnamn för 17 olika arter som tillhör gruppen valnötsväxter.
MESQUITE
Karaktär: Sötare, mer delikat smak än hickory. Användning: Passar till nästan allt kött men främst lämpligt till nötkött och grönsaker.
PECANNÖT ELLER AMERIKANSK VALNÖT
Karaktär: Liknar hickory, men är kraftigare och mer förfinad. Användning: Fläskkött, kyckling, lamm, fisk och ost.
ÄPPLE
Karaktär: Lätt sötaktig, kompakt och fruktig smak. Användning: Nötkött, fågel, vilt och fläskkött. Särskilt rekommenderad till skinka.
KÖRSBÄR
Karaktär: Mild, sötaktig, fruktig smak. En mycket bra allroundsmak. Användning: Fågel, exempelvis anka. Passar också mycket bra till fläskkött.