Nedan visas de artiklar som hittades av vår snabbsök. Om du inte hittar det du söker tryck [ENTER] eller klicka på "Visa alla sökresultat".

4 OLIKA GRILLMETODERDet finns fyra grundmetoder när du skall grilla. Ditt val av metod gör du samtidigt som du placerar briketterna på grillgallret. Läs mer om direkt grillning, indirekt grillning, 50/50-metoden och cirkulär grillning.
 

DIREKT GRILLNING


Direkt grillning passar grönsaker och kött som ska grillas i högst 15–20 minuter. Bra exempel är fisk, skaldjur, biffar och kyckling. Fördela de glödande briketterna jämnt på kolgallret. Lägg på grillgallret och grilla maten direkt över de rödglödande briketterna. Resultatet blir ett saftigt och mört kött. Använd aldrig droppform vid direkt grillning. Kom ihåg att grillgallret ska vara rent, varmt och välsmort när du lägger på maten.
 

INDIREKT GRILLNING


Indirekt grillning passar för stora köttstycken som ska grillas i mer än 20–25 minuter. Exempelvis hela kycklingar, nötstekar och lammstekar. Fördela briketterna på två platser på var sin sida av grillen i två ungefär lika stora pyramider. Placera en droppform med vatten mitt emellan. Kom ihåg att använda locket. Lägg köttet på grillgallret ovanför droppformen.
 
Utnyttja direkt grillning samtidigt genom att placera mat direkt ovanför glöden. Det är perfekt för att grilla exempelvis grönsaker och tillbehör som inte kräver samma tillagningstid. Det är också ett riktigt bra verktyg om du vill skapa extra grillyta.
 

50/50-METODEN


Femtio/Femtio-Metoden är perfekt för mat som först ska få en stekyta och därefter grillas en längre tid för att bli helt genomstekt. När briketterna är klara lägger du dem på brikettgallret på ena sidan av grillen. På den andra sidan av brikettgallret ställer du en droppskål, som samlar upp köttsaften. Häll gärna lite vatten i droppskålen. Det hindrar köttsaften från att bränna fast och ge maten dålig smak. Börja med att bryna köttet direkt över de glödande briketterna. Exempelvis kycklinglår eller fläskfilé. Därefter flyttar du köttet till den andra sidan av grillgallret över droppskålen. Där grillas det färdigt i indirekt värme. Även med 50/50-Metoden kan du utnyttja direkt grillning samtidigt som du grillar indirekt. Grilla potatis, paprika, hel gullök eller guldgula majskolvar i lagom sora bitar direkt över den heta glöden.
 

CIRKULÄR GRILLNING


Cirkulär grillning passar bra för pizza, bröd och mycket stora köttstycken, exempelvis kalkon. Fördela briketterna i en cirkel längs kanten på kolgallret. I mitten sätter du en droppform med vatten. Grillar du pizza så är det bra att använda en pizzasten illoit och en bakplåt. Pizzastenen är gjord för att ge en perfekt gräddad botten. Bakplåten gör det lättare att lyfta pizzan till och från grillen. Kom ihåg att använda locket.